PECAZONA

Itt mindet megtudhatsz hogy foghatod ki álmaid nagy halát.

Kefires kukorica

Lássuk, mi kell hozzá:

-Egy vödör (pl. diszperzites)

-Egy légmentesen zárható, tiszta műanyag hordó (30 literes)

-Egy jó nagy fazék vagy bogrács (25-30 literes)

-1/2 liter kaukázusi kefir

-2 marék konyhasó

-Takarmánykukorica.

Háromnegyedig, mert megduzzad

A diszpis vödröt háromnegyedig töltöm kukoricával, felöntöm vízzel és 1-2 napig áztatom. Ha nagyon szemetes a kukorica, akkor néhányszor átmosom.



Csak félig, mert főzés közben még duzzad

Áztatás után egy 25 literes bográcsot félig töltök kukoricával, öntök hozzá az áztatóléből, felöntöm még vízzel, hogy alaposan ellepje és felrakom főzni. Ekkora mennyiséget ebben a bográcsban csak két részletben tudok lefőzni.



Bőven lepje a víz

Forrástól számítva, lassú tűzön 1-3 órát kell főzni. Akkor jó, amikor a szemek kezdenek már felrepedni és a körmünket könnyedén bele tudjuk nyomni. Ha kell, a főzés közben elpárolgott, felszívott vizet pótoljuk.



Egy marék só és kihűtjük

Főzés után belekeverünk egy marék sót és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, áttöltöm a hordóba, közben hozzáöntöm a kefirt és alaposan összekeverem. Fontos, hogy teljesen ki legyen hűlve, különben elpusztulhatnak a kefirben lévő baktériumok és bűzös, romlott kukorica lesz a végeredmény!



Bele a kefirt

Ha kell, még öntök hozzá egy kis vizet, a lényeg, hogy a hordóban teljesen ellepje a szemeket a lé. Légmentesen lezárom a hordót és ezzel készen is vagyunk.



Lehet lefedni

1-2 hét erjesztés után már használhatjuk is a kellemesen savanykás illatú, viszonylag olcsón előállított etetőanyagunkat. Ennek az elkészítési módnak a vitathatatlan előnye, hogy a lezárt hordóban akár egy évig is eláll gond nélkül. Én például a cikk megírásának idején (június) a tavaly szeptemberben elrakott kukoricát használom és nincs vele semmi probléma. Ha esetleg a folyadék felszínén vékony penészréteg képződne, egy szűrőkanállal eltávolítom, alatta a kukoricának sosincs semmi baja.




A tavalyi kicsit penészesen...

de a szemek hibátlanok benne és nem büdösek

Amikor ezzel etetek, mindig ezt teszem a horogra is, általában hajszálelőkére fűzve. Kárász, ponty, amur kedvenc csemegéje, a törpe viszont nem vagy csak ritkán veszi fel.


Jó fogást!





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 50
Heti: 331
Havi: 1 127
Össz.: 619 329

Látogatottság növelés
Oldal: Kefires kukorica (savanykás illatú)
PECAZONA - © 2008 - 2024 - pecazona.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »