PECAZONA

Itt mindet megtudhatsz hogy foghatod ki álmaid nagy halát.

Pontyos praktikák

Néha ilyen is kell


A pontyhorgászat számos olyan apró titkot rejt, melyre vagy magunk jövünk rá, vagy pedig horgásztársainkat megfigyelve hasznosíthatjuk a siker érdekében. A jó horgász folyamatosan tanul, és a megfelelő időben alkalmazott apró praktikák segítségével(is) ered a pontyok nyomába. Sokszor néhány apróság, vagy ötlet is közelebb vihet minket a sikerhez. Az állóvzíből is kivarázsolhatunk egy-egy szebb példányt, még a reménytelennek tűnő helyzetekben is.

Sok hasznos eszköz kis helyen is elfér
 
Sok hasznos eszköz kis helyen is elfér
A  rákpaszta

A paszták egyik legfontosabb jellemzője az oldódás, amellett hogy akár a csalival együtt, a horog is elbújtatható benne. Így gyakorlatilag a folyamatos oldódásuknak köszönhetően, figyelemfelkeltő ízekkel és illatokkal csalogat. Természetesen célszerű tudni azt, hogy meddig tart a csalin, hiszen ha teljesen leoldódott, esetleg a  fehér halak támadásai miatt tűnt el, már csak a „csupasz” horog mellett lévő csali fog a fenéken feküdni. Ez a gyors oldódású, lazább szerkezetű vagy kimondottan oldódó anyagokból készült pasztákra igaz. Az étkezéshez is használt rákpasztával azonban más a helyzet: a tömény, sós anyag akár 10-12 órán keresztül (meleg vízben) is a csalin marad. A tömény, büdös jellegű rákpasztát nem kedvelik a keszegfélék, és nyomott időkben, a legnagyobb nyári melegben csodákra képes. Súlyánál fogva, a kiegyensúlyozott csali lefektetésére is tökéletesen alkalmas, miközben oldódva folyamatosan könnyebbé válik a csali. Akár egy pelletre vagy bojlira „kenve” is igazán ütős, de pasztaólomra, vagy hagyományos ólomra is tökéletesen rágyúrhatjuk.  Néhány évvel ezelőtt Kracsál Feri barátomtól vetette fel az ötletet,  hogy egy próbát biztosan megér. Visszatekintve nem egyet, hanem többet is! Nem egyszer fordult elő az, hogy sem bojlival, sem pellettel nem volt kapásunk, míg ezzel bevonva a csalikat, mindkét botom elsült.  Kissé meglepődve álltunk a dolog előtt, hiszen ki gondolná, hogy egy ilyen apróság ennyit számít? Adott esetben igen sokat!

Az önmagában is fogós csali...
 
Az önmagában is fogós csali...
...a rákpasztával vonzóbbá tehető
 
...a rákpasztával vonzóbbá tehető
horoggyurmaként is használhatjuk
 
horoggyurmaként is használhatjuk


A tömény rákpaszta rendkívül vonzó a felmelegedett vizekben
 
A tömény rákpaszta rendkívül vonzó a felmelegedett vizekben
A zselés csalik rögzítése

Az Arma Mesh háló már nem ismeretlen a hazai pontyhorgászok táborában sem, sokan nagy sikerrel alkalmazzák. Nem véletlenül, hiszen szinte bármilyen anyagot becsomagolhatunk vele, és egyszerűen rögzíthetjük a horog mellett egy hajszálelőkén, vagy szilikonkarikán. A zselés állagú csalikra is ez az egyik megoldás, hiszen a hálóba becsomagolva, majd fűzőtűvel átszúrva nem esik szét. Ez pedig a kulcsa annak, hogy a horog mellett tudjuk felkínálni. Behordás alkalmával tökéletes megoldás, dobás estén pedig egy nagyméretű pellet-stopperrel küszöbölhetjük ki azt, hogy útközben elhagyjuk. A szilikonkarikát vagy hajszálelőkét áthízva rajta nem „törik szét” teljes átmérőben. Úgy gondolom, a horog mellett is megér néhány próbát, hiszen elképzelhető, hogy azt ismeretlen csalival egy nagyobb pontyot is egyszerűbben becsaphatunk.

Az Arma Mesh egy jónak ígérkező megoldás...
 
Az Arma Mesh egy jónak ígérkező megoldás...
...ha zselés csalikat  szeretnénk a horog mellé
 
...ha zselés csalikat szeretnénk a horog mellé
Behálózva sokkal jobban felhasználható...
 
Behálózva sokkal jobban felhasználható...


...hiszen nem esik szét felfűzésnél
 
...hiszen nem esik szét felfűzésnél
Szilikon csalizógyűrű segítségével...
 
Szilikon csalizógyűrű segítségével...
...egyszerűen rögzíthetjük
 
...egyszerűen rögzíthetjük
PVA egy kicsit másként, avagy repülj tovább

A partról törénő horgászatnál, a PVA eszközök használata elengedhetetlen, hogy kooncentráltan etessünk a horgunk köré. A dobástávolságot lényegesen csökkenti,  de nem minden esetben. A leghatékonyabb, ha az ólmot és a horgot is a hálóba helyezzük, így csökkentve a légellenállást. A legelterjedtebb megoldás, amikor kis csomagokat akasztunk a horog öblébe: ez gyors, és hatékony módszer. Ez mellett létezik egy másik praktika is, mely véleményem szerint még nagyobb távolságot is eredményezhet az előző megoldásnál. Ha acélkarikát használunk szilikongyűrűvel együtt, adja magát, hogy a nyúlást kihasználva felhelyezzük a csali mellé a PVA csomagunkat. A csalink elé, a szilikonra húzva tökéletesen tart, miközben pontosan a horog mellett fog szétterülni a csomag tartalma.  Végeredményben mindössze néhány másodperc többletidő szükséges a csalizásnál, és gyakorlatilag, (igaz minimálisan), de növelhetjük a dobástávolságot is.

Az aprószemű pelleteket...
 
Az aprószemű pelleteket...
...PVA hálóba csomagolva...
 
...PVA hálóba csomagolva...


...közvetlenül a horog mellé rögzíthetjük
 
...közvetlenül a horog mellé rögzíthetjük
Húzzuk fel a szilikonkarikára...
 
Húzzuk fel a szilikonkarikára...
..majd utána a csalinkat
 
..majd utána a csalinkatAz aromák vízbe érkezéskor

A legtöbb aroma, mártogató aroma vízbe érve azonnal leválik a csali külsejéről és szétterjed a vízben, elég ha csak azt a példát vesszük alapul, amikor leengedjük a fenékre a csalit. Felhúzva láthatóvá válik, hogy a dip aroma eltűnt. Vannak természetesen kivételek, a legsűrűbb, jól tapadó folyékony anyagok.  A legtöbb ízesítőt mindenesetre „feltapaszthatjuk” a csalikra. Ezt egyszerűen megoldhatjuk, ha az aromásított csalikat, PVA csomagokat megforgatjuk method illetve stick mixben. Ekkor az összeállt anyag nehezebben válik le a csaliról, és biztosan kifejti csalogatóhatását.

A különböző folyékony aromák sok estben azonnal leválnak a csaliról...
 
A különböző folyékony aromák sok estben azonnal leválnak a csaliról...
...de method vagy stick mixbe forgatva késleltethetjük az oldódást
 
...de method vagy stick mixbe forgatva késleltethetjük az oldódástBármilyen kommented vagy tanácsod van a témával kapcsolatban írdmeg a tomi.sms@gmail.com-ra És mi kiírjuk a komment mezőbe !!!!!


Kommentek:Weblap látogatottság számláló:

Mai: 27
Tegnapi: 113
Heti: 247
Havi: 1 320
Össz.: 611 324

Látogatottság növelés
Oldal: Pontyos praktikák (Néha ilyen is kell)
PECAZONA - © 2008 - 2024 - pecazona.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »