Az édes sármány gumója
Ez a Nílus partjáról érkező kis gumó távol tartja a csalitól a törpeharcsákat, rákokat, madarakat és egyéb „nassolókat”, ráadásul szép horgászati eredményeket hoz. A SZELEKCIÓHOZ a tigrismogyoró kiváló, hiszen megőrléséhez a nagy pontyok tipikusan erős szájszervére van szükség. Manapság Spanyolország mediterrán partjain, Valencia környékén termesztik a legjobb növényeket, melyek a legkiválóbb minőségű gumókat termik.
Spanyolországban, egészen pontosan Valenciában a presszókból, de még az otthoni hűtőszekrényből sem hiányozhat a chufa de Valencia. Gyakorlatilag ez a tigrismogyoró „teje”, mely friss és kellemes üdítőital. A bikák és a viadalok, a movida és a flamenco földjén a horhata igen népszerű ital, mivel tápláló és energiát adó, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. A tigrisből ezen kívül az édességiparban előszeretettel használt lisztet és olajat is készítenek. Ezen felül igazi „nagymama receptje” gyomor- és bélrendszeri panaszok kezelésére. Az édes sármány gumója fontos szerepet játszik sok iparágban, a horgászatban történő felhasználása kisebb mértékű.
|
|
Az édes sármány gumója magas cukortalmú, mely ellenállhatatlan a pontyok számára |
Ezekkel a furcsa, ráncos és tömör gumókkal 7-8 éve találkoztam először. Mi magyarok, akik a kukoricához, búzához és krumplihoz kötődünk, könnyen emlékezetünkbe véstük a furcsa tigriscsíkos golyókat, mint a pontyhorgászatra kiváló csalikat. Akkor még nem gondoltam, hogy milyen fantasztikus halakat fogok a későbbiekben az azóta tigrismogyoróként ismertté vált gumóval.
|
|
A tigrismogyorót főzve, ízesítve egy rendkívül fogós csalit kaphatunk |
Nincs túl nagy proteinértéke, de cserében igen magas a zsír- és keményítőtartalma. De mi olyan különleges a tigrisben? A klasszikus gabonafélék teljes értékűek és táplálóak, az igaz, viszont a tigrismogyorót a magas cukortartalma ellenállhatatlanná teszi: egy olyan nyalánkság, melyet a pontyok,amurok képtelenek viszszautasítani.
Mikor és miért?Ha az etetésünket sok betolakodó szállta meg, eljött a „tigrisek” ideje! Hányszor öntött el már minket a keserűség, mikor egy törpeharcsát, egy dévért, vagy ne adj isten, egy
rákot láttunk himbálózni a horgunkon? Nehéz nyugalommal horgászni, anélkül, hogy ne gondolnánk arra, hogy törpék és dévérek alattomos rajai megeszik a csalinkat. Ha így állnak a dolgok, itt az ideje annak, hogy a „tigriseket” használjuk. Kemények és kevéssé érdekesek a potyázók számára, előbb odacsalja őket, majd eltávolítja: túl szilárdak, és az a tápérték, melyet adnak, alacsonyabb annál, amit az elfogyasztásukra kéne fordítani. És akkor megjelennek a szép, kövér pontyok! Ne felejtsük el, hogy ezek az édesvízi „malacok” széttörik a kagylóhéjat is, mi nekik egy pár gumó... Az „agresszív zabálókkal” szemben a tigrismogyoró a nyerő fegyver.
Fekete tigris
Nem, nem a Black Panterrol, azoknak az amerikai forradalmároknak egy csoportjáról beszélünk, akik a „fekete hatalomért” küzdöttek, hanem a tiger nere-rol, mely az eredeti gumónak egy sokkal édesebb változata. Nemrégiben kezdték el importálását Afrikából, Spanyolországban máris sikerrel termesztik. Valamivel nagyobb a fehér „testvérénél”, vonzó külseje miatt a horgászatban igen hatékony. Tehát két különböző
tiger létezik, az egyik fehér, a másik fekete, de legalább ők egyetértésben megférnek egymás mellett.
Csúcsrecept a tigrismogyoró elkészítéséhez
|
|
Helyezzünk egy adag tigrismogyorót egy nagyméretű edénybe |
|
|
|
Adjunk hozzá cukrot az erjedési folyamat meggyorsítására |
|
|
|
Majd öntsük fel vízzel, oly módon, hogy teljesen ellepje |
|
|
|
1 órás főzést-forralást követően hagyjuk állni, majd 48-72 óra múltán, hőmérséklettől függőn, kocsonyás réteg jelenik meg a mogyorókon. Ekkor tökéletesek és felhasználásra készek! |
A pontyoknak rögtön ízlik, és segít fenntartani a táplálkozási „szenvedélyt". A tigrissel történő beetetésnek két előnye van: a pontyok, a bosszantó potyázókkal ellentétben, azonnal megtalálják, és bizalmatlan természetük ellenére rögtön meg is kedvelik. Azokon a területeken, ahol főleg bojlit használnak, ászt jelent a kezünkben, mivel megkülönböztet a többi horgásztól. A ponty erős garatfogai csak részben őrlik meg a gumót, ezért az ürülékükkel tigrisdarabkákat juttatnak a környezetükbe, így egy folyamatosan táplálékot képező réteget alakítanak ki a meder alján. Természetesen ez nem a„versailles-i udvarba” illő téma, de a dolgok valójában így állnak: a pontyok nélkülünk is folytatják a beetetést. Azokon a területeken, ahol még nem találkoztak bojlikkal, a tigrismogyorók gyors eredményeket hoznak, mivel édesebbek és kevésbé összetettek.
Tárolás
|
|
Helyezzük egy befőttesüvegbe a tigrismogyorót |
|
|
|
Megfelelő méretű celofánnal fedjük le az üveg száját |
|
|
|
A tigrismogyoró így tárolva sokáig felhasználható marad |
|
A tigrismogyoróval előzetes beetetés nélkül is igen jók a fogási esélyeink. Ez nagy előnyt jelenthet a rövidebb, egynapos horgászutak vagy a versenyek alkalmával:
néha elofőrdul, hogy akik bojlival horgásznak hoppon maradnak, míg a „tigris” szerelmesei egyik pontyot fogják a másik után, versenytársaik neheztelő pillantásai kíséretében. A viccet félretéve, néha jobb két gumót felhúzni a horogra és beetetni a csali körül, mint a túlzottan kifinomult bojlit használni.
Még egy dolog: az ívás ideje alatt és közvetlenül utána a pontyokat hidegen hagyja a bojli, jobban eszik a gabonaféléket, és még inkább a tigrismogyorót. Ebben a választásban valószínűleg szerepet játszik a cukortartalom, mivel úgy a halaknál, mint az embereknél, a cukor gyors energiaforrást jelent a legfárasztóbb pillanatokban.
Beltartalma
A különleges gumó összetevői, mely ezen kívül még foszforban és káliumban is gazdag:
•Zsírok 26%
•Glükóz 21%
•Rostok 12%
•Proteinek 6%
•Keményítok 31%
•Glutén 0%
Mikor használjunk tigrismogyorót?Ha a tóban több az amur, mint a ponty, nem tanácsos ezt a pontycsemegét használni, mivel az amurok könnyen rászoknak és az etetésről kiszorítják a pontyokat.