PECAZONA

Itt mindet megtudhatsz hogy foghatod ki álmaid nagy halát.

Amit a tigrismogyoróról tudni érdemes

Az édes sármány gumója

Ez a Nílus partjáról érkező kis gumó távol tartja a csalitól a törpeharcsákat, rákokat, madarakat és egyéb „nassolókat”, ráadásul szép horgászati eredményeket hoz. A SZELEKCIÓHOZ a tigrismogyoró kiváló, hiszen megőrléséhez a nagy pontyok tipikusan erős szájszervére van szükség. Manapság Spanyolország mediterrán partjain, Valencia környékén termesztik a legjobb növényeket, melyek a legkiválóbb minőségű gumókat termik.

Spanyolországban, egészen pontosan Valenciában a presszókból, de még az otthoni hűtőszekrényből sem hiányozhat a chufa de Valencia. Gyakorlatilag ez a tigrismogyoró „teje”, mely friss és kellemes üdítőital. A bikák és a viadalok, a movida és a flamenco földjén a horhata igen népszerű ital, mivel tápláló és energiát adó, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. A tigrisből ezen kívül az édességiparban előszeretettel használt lisztet és olajat is készítenek. Ezen felül igazi „nagymama receptje” gyomor- és bélrendszeri panaszok kezelésére. Az édes sármány gumója fontos szerepet játszik sok iparágban, a horgászatban történő felhasználása kisebb mértékű.

Az édes sármány gumója magas cukortalmú, mely ellenállhatatlan a pontyok számára
 
Az édes sármány gumója magas cukortalmú, mely ellenállhatatlan a pontyok számára

Ezekkel a furcsa, ráncos és tömör gumókkal 7-8 éve találkoztam először. Mi magyarok, akik a kukoricához, búzához és krumplihoz kötődünk, könnyen emlékezetünkbe véstük a furcsa tigriscsíkos golyókat, mint a pontyhorgászatra kiváló csalikat. Akkor még nem gondoltam, hogy milyen fantasztikus halakat fogok a későbbiekben az azóta tigrismogyoróként ismertté vált gumóval.

A tigrismogyorót főzve, ízesítve egy rendkívül fogós csalit kaphatunk
 
A tigrismogyorót főzve, ízesítve egy rendkívül fogós csalit kaphatunk

Nincs túl nagy proteinértéke, de cserében igen magas a zsír- és keményítőtartalma. De mi olyan különleges a tigrisben? A klasszikus gabonafélék teljes értékűek és táplálóak, az igaz, viszont a tigrismogyorót a magas cukortartalma ellenállhatatlanná teszi: egy olyan nyalánkság, melyet a pontyok,amurok képtelenek viszszautasítani.

Mikor és miért?

Ha az etetésünket sok betolakodó szállta meg, eljött a „tigrisek” ideje! Hányszor öntött el már minket a keserűség, mikor egy törpeharcsát, egy dévért, vagy ne adj isten, egy
rákot láttunk himbálózni a horgunkon? Nehéz nyugalommal horgászni, anélkül, hogy ne gondolnánk arra, hogy törpék és dévérek alattomos rajai megeszik a csalinkat. Ha így állnak a dolgok, itt az ideje annak, hogy a „tigriseket” használjuk. Kemények és kevéssé érdekesek a potyázók számára, előbb odacsalja őket, majd eltávolítja: túl szilárdak, és az a tápérték, melyet adnak, alacsonyabb annál, amit az elfogyasztásukra kéne fordítani. És akkor megjelennek a szép, kövér pontyok! Ne felejtsük el, hogy ezek az édesvízi „malacok” széttörik a kagylóhéjat is, mi nekik egy pár gumó... Az „agresszív zabálókkal” szemben a tigrismogyoró a nyerő fegyver.

Fekete tigris

Nem, nem a Black Panterrol, azoknak az amerikai forradalmároknak egy csoportjáról beszélünk, akik a „fekete hatalomért” küzdöttek, hanem a tiger nere-rol, mely az eredeti gumónak egy sokkal édesebb változata. Nemrégiben kezdték el importálását Afrikából, Spanyolországban máris sikerrel termesztik. Valamivel nagyobb a fehér „testvérénél”, vonzó külseje miatt a horgászatban igen hatékony. Tehát két különböző
tiger létezik, az egyik fehér, a másik fekete, de legalább ők egyetértésben megférnek egymás mellett.

Csúcsrecept a tigrismogyoró elkészítéséhez

Helyezzünk egy adag tigrismogyorót egy nagyméretű edénybe
 
Helyezzünk egy adag tigrismogyorót egy nagyméretű edénybe
Adjunk hozzá cukrot az erjedési folyamat meggyorsítására
 
Adjunk hozzá cukrot az erjedési folyamat meggyorsítására
Majd öntsük fel vízzel, oly módon, hogy teljesen ellepje
 
Majd öntsük fel vízzel, oly módon, hogy teljesen ellepje

1 órás főzést-forralást követően hagyjuk állni, majd 48-72 óra múltán, hőmérséklettől függőn, kocsonyás réteg jelenik meg a mogyorókon. Ekkor tökéletesek és felhasználásra készek!
 
1 órás főzést-forralást követően hagyjuk állni, majd 48-72 óra múltán, hőmérséklettől függőn, kocsonyás réteg jelenik meg a mogyorókon. Ekkor tökéletesek és felhasználásra készek!


A pontyoknak rögtön ízlik, és segít fenntartani a táplálkozási „szenvedélyt". A tigrissel történő beetetésnek két előnye van: a pontyok, a bosszantó potyázókkal ellentétben, azonnal megtalálják, és bizalmatlan természetük ellenére rögtön meg is kedvelik. Azokon a területeken, ahol főleg bojlit használnak, ászt jelent a kezünkben, mivel megkülönböztet a többi horgásztól. A ponty erős garatfogai csak részben őrlik meg a gumót, ezért az ürülékükkel tigrisdarabkákat juttatnak a környezetükbe, így egy folyamatosan táplálékot képező réteget alakítanak ki a meder alján. Természetesen ez nem a„versailles-i udvarba” illő téma, de a dolgok valójában így állnak: a pontyok nélkülünk is folytatják a beetetést. Azokon a területeken, ahol még nem találkoztak bojlikkal, a tigrismogyorók gyors eredményeket hoznak, mivel édesebbek és kevésbé összetettek.

Tárolás

Helyezzük egy befőttesüvegbe a tigrismogyorót
 
Helyezzük egy befőttesüvegbe a tigrismogyorót
Megfelelő méretű celofánnal fedjük le az üveg száját
 
Megfelelő méretű celofánnal fedjük le az üveg száját
A tigrismogyoró így tárolva sokáig felhasználható marad
 
A tigrismogyoró így tárolva sokáig felhasználható marad

A tigrismogyoróval előzetes beetetés nélkül is igen jók a fogási esélyeink. Ez nagy előnyt jelenthet a rövidebb, egynapos horgászutak vagy a versenyek alkalmával:
néha elofőrdul, hogy akik bojlival horgásznak hoppon maradnak, míg a „tigris” szerelmesei egyik pontyot fogják a másik után, versenytársaik neheztelő pillantásai kíséretében. A viccet félretéve, néha jobb két gumót felhúzni a horogra és beetetni a csali körül, mint a túlzottan kifinomult bojlit használni.

Még egy dolog: az ívás ideje alatt és közvetlenül utána a pontyokat hidegen hagyja a bojli, jobban eszik a gabonaféléket, és még inkább a tigrismogyorót. Ebben a választásban valószínűleg szerepet játszik a cukortartalom, mivel úgy a halaknál, mint az embereknél, a cukor gyors energiaforrást jelent a legfárasztóbb pillanatokban.

Beltartalma

A különleges gumó összetevői, mely ezen kívül még foszforban és káliumban is gazdag:
•Zsírok 26%
•Glükóz 21%
•Rostok 12%
•Proteinek 6%
•Keményítok 31%
•Glutén 0%

Mikor használjunk tigrismogyorót?
Ha a tóban több az amur, mint a ponty, nem tanácsos ezt a pontycsemegét használni, mivel az amurok könnyen rászoknak és az etetésről kiszorítják a pontyokat.Bármilyen kommented vagy tanácsod van a témával kapcsolatban írdmeg a tomi.sms@gmail.com-ra És mi kiírjuk a komment mezőbe !!!!!


Kommentek:Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 113
Heti: 238
Havi: 1 311
Össz.: 611 315

Látogatottság növelés
Oldal: A teszthorgászaink egyik kedvenc csalija a tigrismogyoró, minden amit tudni kell róla
PECAZONA - © 2008 - 2024 - pecazona.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »