Ponty és az amur etetőanyaga
A napjainkban megjelenő, a ponty és amur horgászatáról készült írások az etetést már el sem tudják képzelni többezres dippek, liqidek meg attracktánsok, vagy mifenék nélkül. A meglehetősen reklámszagú írásokat mögött valószínűleg az húzódik meg, hogy minnél több és minnél drágább összetevőt rásózzanak a horgászokra, jelentős profitot termelve a gyártóknak, kereskedőknek. Pedig néha az egyszerűség a siker kulcsa, az általam bemutatott amuros etetőket már régóta használják eredményesen és nem én találtam föl, a leleményes horgászok régóta megfigyelték, hogy halunk rajong a megerjedt táplálékért, ezért szereti a pálinkás kukoricát is.
Az etetési taktikám a következő:
Megerjedt szemesanyaggal kezdem el etetni pár napon keresztül a kiszemelt helyet. Elkészítése a következő lenne:
A szemesanyagot tejjel ajánlott erjeszteni, tetőt téve a vödörre két-három nap a tűző napon és máris készhez kapunk egy pontyra, amurra egyaránt fogós, akár felfűzve is használható csalit és etetőanyagot. A szoktatóetetést ezzel végzem el, naponta egy kilót bejuttatva, a csak szemes etetés nem vonza annyira a kárászokat.
A kosárba való anyag elkészítése:
Jól tapadó, szemesanyagot bőven felvevő etetőt kell készítenünk. Fontos hogy semmilyen aromát ne használjunk, ez jelentősen befolyásolná az erjedést és rontaná a „végeredményt”.
FONTOS: az erjedt etetőanyagot nem használhatjuk fel korlátlan ideig, 10 nap után kukába vele.