Mind bojlis, mind részben bojlit kipróbáló finomszerelékes horgászok szembesülnek azzal, hogy ha egy hétvégét szeretnének eltölteni a tóparton, elég súlyos ezresekbe kerülnek a különbféle etető, illetve horog bojlik. Ha már a hajszálelőkén felkínált bojlit, főleg ismerkedőknek készen kell megvásárolni, legalább az etetni kívánt golyó árát próbáljuk meg picit csökkenteni.
Ebben próbálok most segíteni.
Ha bojlival horgászunk, nem árt bojlival etetni is a meghorgászott területet. Sajnos, ha körbenézünk a horgászboltok polcain, meglepődve tapasztaljuk, hogy csak az etetésre szánt teljesen alap golyók is jóval meghaladják az 1500 Ft/kg-os árat.
Ezen elgondolkodva találtuk ki, mi lenne, ha etetőanyagból készítenénk el?!
1 lépés:
Vettünk 1 kg finom szemcséjű etetőanyagot. Természetesen nagyon sok féle ízű összetevőjűből választhattunk, így 720 Ft-ért egy jobb minőségűre esett a választás.
2 lépés:
Vékony lyukú törőszitán átrostáltuk mind az egészet, így az esetleges magvakat vagy pelleteket elkülönítettük az etetőanyagból. A horgászat során ezeket is fel lehet használni PVA tasakba töltve.
3 lépés:
Az így kapott teljesen finom szemcséjű anyagot egy nagy keverőtálba töltöttük és 6db normál méretű tojás illetve 3-4 kanál olívaolaj hozzáadásával összedolgoztuk.
Ha pl.mézes bojlival szeretnénk csalizni nem árt egy mézes etetőanyagot venni vagy esetleg + aromával ízesíteni.
És 3 evőkanál só.
Fontos hogy addig kell gyúrni ameddig egy nagy egybefüggő kemény gyurma állagú masszát kapunk, ami gyakorlatilag a keverőtál falához nem szabad már, hogy odaragadjon.
4 lépés:
Az így kapott nagy masszagolyót egy konyharuhával becsavarjuk és körülbelül fél órára pihenni hagyjuk.
5 lépés:
Megformáztuk a golyókat. Ezt természetesen lehet bojlinyomó, illetve roller segítségével, vagy a nagymama módszerrel, ami nem más, mint hosszú hengereket formálunk és a kívánt golyó méretétől függően kis darabokra szeleteljük, majd a tenyerünkben viszonylag kerek alakúra formáljuk.
6 lépés:
A megformázott golyókat (és ez fontos) már forrásban lévő vízbe dobjuk, amelyek lesüllyednek az edény aljára és ha elkészültek akkor pedig feljönnek a víz tetejére.
Én azt ajánlom, hogy egyszerre csak annyit tegyünk bele, amennyi épp elfér kész állapotában a víz felszínén.
7 lépés:
Az elkészült golyókat kiterítve levegős helyen szárítsuk ki és ha 1-2 napon belül még nem akarjuk felhasználni akkor mindenképp fagyasszuk le.
8 lépés:
Irány horgászni!
Azt gondolom, és egy ideje ezt alkalmazom etetésnek, hogy nekem teljesen bevált. A jobb minőségű etetőanyagok már minden olyan alkotóelemet tartalmaznak, amelyre a pikkelyeseknek szükségük van, csak így nem etetőkosárba gyúrva használjuk, hanem golyó formájában.
Természetesen én azt ajánlom, hogy a hajszálelőkén felkínált bojlit, mindenképp vegyük készen, hiszen az a cél hogy azt vegye fel inkább a hal, és az etetni szánt házi készítésű bojlinkkal csak tartsuk ott a csapatot az etetésünkön.
Tehát összegezve:
1 kg etetőanyag......720 Ft
6 db tojás......180 Ft
2-3 kanál olaj
Összesen így 900 Ft-ból 1 kg etetőbojlit készítettünk szemben a hasonló jellegű és mennyiségű 1800-2200 Ft értékű készen megvásárolható társaival ellentétben.
Bármilyen kommented vagy tanácsod van a témával kapcsolatban írdmeg a tomi.sms@gmail.com-ra És mi kiírjuk a komment mezőbe !!!!!
Kommentek: