PECAZONA

Itt mindet megtudhatsz hogy foghatod ki álmaid nagy halát.

Téli paraktikák I.

Mi legyen a horog mellett?

Minimál projekt

A téli időszakban uszonyos barátaink a nyáron fagyasztott táplálék töredékét veszik magukhoz,  legyen szó bármilyen táplálékszegény vízről, annak ellenére, hogy az ilyen tavakon kizárólag a horgászok által bejuttatott táplálékot kereshetik a halak. A nagy táplálékbázisú vizeken már nehezebb dolgunk van, de itt is egy jól megválasztott hely és egy megfelelő csali gyors sikert hozhat.  Természetesen ekkor sem mindegy, hogy milyen csalik hevernek a horgunk körül, de a megfelelő helyen már szinte nyert ügyünk van, ízesítéstől függetlenül.  Több alkalommal előfordult velem, hogy rossz helyen kerestem a pontyokat, majd egy másik horgászhelyre költözve, szinte folyamatosan érkeztek a pontyok,  itt már nem volt számottevő a csalik közötti különbség.

Az erőteljes ízesítés és a horog köré koncentrálás gyors sikert hozhat
 
Az erőteljes ízesítés és a horog köré koncentrálás gyors sikert hozhatAz aromák életre kelnek

A hideg beköszöntével, a lehűlt vizekben rendkívül fontos szerep jut a különböző aromáknak. Mondhatjuk, hogy ilyenkor sokkal fontosabb a figyelemfelkeltés, mint a táplélék beltartalma. Többféle lehetőség kínálkozik arra, hogy minél  vonzóbb csalit juttassunk a vízbe. Az egyik bevált módszer, a több hónapig ázó csali, melynek óriási ereje lehet: sokszor mindössze a horog mellett lévő bojli, vagy egyéb csali elég ahhoz, hogy elcsábítsunk egy nagyobb pontyot. Mielőtt azonban felhasználnánk ezeket a  csalikat, győződjünk meg arról, hogy horogállósága megfelelő. Sok tömény aroma egyszerűen szétroncsolhatja a bojlit, ami ezt követően már nem tudunk felhasználni.  Ezért célszerű néhány szemmel próbát tenni, mielőtt nagyobb mennyiséget ízesítenénk.

Egyik botunkat mindenképpen a  kisebb, vagy félbetört bojlikkal csalizzuk
 
Egyik botunkat mindenképpen a kisebb, vagy félbetört bojlikkal csalizzukKicsi, közepes, nagy

Nagy csali, nagy hal, tartja a mondás, de nem minden esetben helytállóan. A meleg vizekben, a nyári forróságban ennek sokszor az  ellenkezője  igaz, de télen sem jelenthetjük ki biztosan, hogy a csali mérete befolyásolja a a halak méretét. Logikusan gondolkozva, egy nagyobb falat több energiát ad, és kevesebbet vesz el, viszont a kisebb csalit egyszerűbb felszívniuk a fenékről, nekünk horgászoknak pedig lényeges szempont,  hogy a horog biztosan akadjon. Kisebb csaliknál ez pontosan így van.   Én előszeretettel használom az utóbbi években a kisebb méretű (14-18mm), vagy félbetört bojlikat, amik kellően bizonyítottak, nagyobb társaik rovására.  Itt persze megjegyezhetnénk, hogy a nagyobb csalikat a kisebb pontyok már nehezen tudják felvenni, (ami helytálló) és bizonyos szintig szelektálhatunk a teniszlabdányi golyókkal. Igen ám, de mi történik, ha egy 10-12 kg-os pontynak nem tud megfelelően beakadni a horog, mi pedig kapás nélkül maradunk? Ezt úgy gondolom senki sem szeretné, legfőképpen akkor, amikor csontig hatoló hidegben mindegy egyes kapás sokszoros örömet tud okozni.

Kisméretű csali PVA füzérrel, aromában ázva: sokszor ez is elég a kívánt eredményhez
 
Kisméretű csali PVA füzérrel, aromában ázva: sokszor ez is elég a kívánt eredményhez
Az aminosav tartalmú mártogató aromák, a hideg vízben is sok pontynak kívánatosak
 
Az aminosav tartalmú mártogató aromák, a hideg vízben is sok pontynak kívánatosakFigyelemfelkeltés a horog körül

A horog köré koncentrált csalogatóanyagok egyik legjobb eszközei a PVA termékek. A PVA szalagra húzott néhány szem bojli is csábító tud lenni, de célszerű gyorsan oldódó, felhősítő anyagokat (is) alkalmazni. A különböző stick mix keverékek a lehűlt vizekben fantasztikus csalik. A lazább állagú etetőanyagok, apró pelletekkel, magvakkal kiegészítve kihagyhatatlan csalik a nulla fok közeli vizekben. Ólomra gyúrva, vagy hálóba töltve célszerű alkalmazni a gyorsabb eredmény érdekében. Garantált, hogy a jó helyre bejuttatott stick illetve method mixek nem sokáig maradnak érintetlenül.  A vízbe érkezve, a pelleteknek és magvaknak köszönhetően gyorsan bontanak, de a kis mennyiség miatt értelemszerűen a csalinkat sem hagyják érintetlenül a pontyok. Egyszóval: használjuk!

Ízesített magvak...
 
Ízesített magvak...
...apró pelletek...
 
...apró pelletek...
...és a method mix
 
...és a method mix


Laza szerkezetű...
 
Laza szerkezetű...
...önmagában is fogós
 
...önmagában is fogós
hozzá magvak...
 
hozzá magvak...


...és kisméretű pelletekkel...
 
...és kisméretű pelletekkel...
...tökéletes ólomra gyúrva
 
...tökéletes ólomra gyúrva
PVA háló segítségével...
 
PVA háló segítségével...


...a tartalmas anyagot...
 
...a tartalmas anyagot...
..közvetlenül a horog köré...
 
..közvetlenül a horog köré...
...koncentrálhatjuk, szuper
 
...koncentrálhatjuk, szuper


Kis mennyiségű, figyelemfelkeltő pontycsalogató anyag, közvetlenül a horog mellett
 
Kis mennyiségű, figyelemfelkeltő pontycsalogató anyag, közvetlenül a horog mellett(K)ész érvek


A legfontosabb dolog: nem szabad túlzásokba esnünk a téli pontyportyákon. Kevés, de figyelemfelkeltő csalival nagy eséllyel csalhatunk horogvégre néhány pontyot, akár a nagyobb példányok közül is. Abban 100%-ig biztosak lehetünk, hogy a pontyok a nap folyamán táplálkoznak fognak, de periodikusan, azaz több kapásra számíthatunk rövid időn belül, de elképzelhető, hogy sem előtte, sem utána nem lesz jelentkező: ezzel azt szeretném ecsetelni, hogy néhány óra kevés lehet, de a hajnaltól estig történő várakozás nagy eséllyel hozhat sikert.Bármilyen kommented vagy tanácsod van a témával kapcsolatban írdmeg a tomi.sms@gmail.com-ra És mi kiírjuk a komment mezőbe !!!!!


Kommentek:Weblap látogatottság számláló:

Mai: 37
Tegnapi: 113
Heti: 257
Havi: 1 330
Össz.: 611 334

Látogatottság növelés
Oldal: Téli paraktikák I. (Mi legyen a horog mellett?)
PECAZONA - © 2008 - 2024 - pecazona.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »